Onderzoek gestart naar mysterieuze afname zeehondenpopulatie in Waddenzee
PIETERBUREN – Ondanks het grote aantal geboortes onder zeehondenpups, neemt de populatie gewone zeehonden in de Waddenzee al enkele jaren af. Om dit probleem beter te begrijpen, is deze week een twee jaar durend onderzoek gestart. Het project richt zich op de oorzaken van de daling en moet bijdragen aan oplossingen voor dit ecologische vraagstuk.
In augustus 2023 werden in het Nederlandse deel van de Waddenzee 7.211 gewone zeehonden geteld, het laagste aantal sinds 2014. “Er worden relatief veel pups geboren, maar het lijkt erop dat onvoldoende pups de volwassen leeftijd bereiken,” zegt David Goldsborough van Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden, die het onderzoek leidt.
Het verdwijnen van jonge zeehonden baart onderzoekers zorgen. “Ongeveer 15 procent van de pups verdwijnt spoorloos,” zegt Goldsborough. “We vinden geen karkassen en hebben geen idee wat er met ze gebeurt. Het is een mysterie.”
Het onderzoek richt zich op het verzamelen van ontbrekende data en het verbeteren van de monitoring van zeehonden in het veld. Studenten van de hogeschool werken samen met nationale en internationale experts, evenals met zeehondenopvangcentra in Pieterburen, Stellendam en op Texel.
Publieke bijdrage essentieel
Om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen, roept het onderzoeksteam het publiek op om waarnemingen in te voeren op websites zoals strandingen.nl en waarnemingen.nl. “Het is belangrijk dat deze data op een gestandaardiseerde manier wordt aangeleverd,” benadrukt Goldsborough.
Complexe oorzaken
Er zijn veel mogelijke oorzaken voor de afname van de zeehondenpopulatie. “Verschuivingen in het voedselweb spelen waarschijnlijk een rol,” zegt Goldsborough. “Door opwarming trekken vissen mogelijk naar noordelijkere wateren, wat gevolgen heeft voor de voedselvoorziening van zeehonden. Ook de bouw van windmolens op de Noordzee kan het ecosysteem verstoren, evenals de veranderingen die optreden als er geen bodemberoerende visserij meer plaatsvindt rond windparken.”
Goldsborough benadrukt dat de puzzel complex is: “Het is superingewikkeld om meer inzicht te krijgen. Of we binnen twee jaar duidelijke antwoorden vinden, blijft onzeker.”
Het onderzoek belooft belangrijke inzichten op te leveren die niet alleen van belang zijn voor de zeehonden, maar ook voor het bredere ecosysteem van de Waddenzee.
Bron: https://www.rtvnoord.nl/natuur/1245837/onderzoek-naar-afname-zeehonden-we-weten-niet-waar-ze-blijven
Foto: Auwert Postmus