Woensdag 30ste WK Snert- en Stamppotkoken

GRONINGEN – De Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen organiseert op woensdag 12 februari voor de 30ste keer het WK Snert- en Stamppotkoken. Het evenement zal plaatsvinden in de keukens van het Alfa-college locatie Kluiverboom 3 in Groningen.

Organisator Henk van der Velde laat weten dat ‘zijn’ Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen zeer verheugd is dat Greydanus uit Heerenveen opnieuw als hoofdsponsor kan worden verwelkomd. Greydanus, aardappelgroothandel in Heerenveen, is leverancier van verse aardappelen, groente, fruit, enz. waarbij kwaliteit en betrouwbaarheid voorop staan. “En dat is wat wij ook met onze sponsoring willen uitstralen“, aldus directeur Klaas Greydanus .

Twee sessies

In de keuken worden 2 kooksessies gehouden. De eerste sessie is om vanaf 09.00 uur, de tweede sessie start om 13.00 uur.

De deelnemers gaan met hun eigen recepten voor SNERT en STAMPPOT ter plekke de ‘winterkost’ bereiden. Alleen mag de bouillon thuis worden getrokken en de volle erwten wellen. Voor de rest moeten de deelnemers aan de jury laten zien hoe ze te werk gaan!

 

Lekkere stamppot met een speklapje

Meekijken

Bezoekers zijn welkom om vanaf de groene tribune toe te kijken hoe de deelnemers hun gerechten bereiden. Rond 12.00 en 16.00 uur kan men proeven van de verschillende creaties.

De deelnemers zullen op een bijzondere wijze hun gerecht presenteren. Deze presentatie wordt afzonderlijk beoordeeld.

Prijzen

De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif  en de zilveren opscheplepel. Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak – geur – kleur – ingrediënten – hygiëne –tijd – bereiding – presentatie en originaliteit.

De jury bestaat dit jaar uit de volgende personen:

Flang Cupido, voorzitter van de jury. Komt van Terschelling. 3x Wereldkampioen Snertkoken.
Oprichter van kookstudio Flang in de pan, wildplukker, medeoprichter van de zilte groentetuin, voorzitter van de Willem club Terschelling en eigenaar van B&B De Postoari. “De mooiste plek op het eiland is de Waddendijk bij Lies”.

Johan Klein Gebbink uit Doorwerth, voorheen keukenmanager bij een groot hotelbedrijf, die trainingskampen verzorgden voor diverse nationale en internationale voetbalclubs. Jarenlang chefkok van het Nederlands Voetbal Elftal geweest, zoals in 2014 bij het WK Voetbal in Brazilië. Met pensioen, doet de leuke dingen in het leven. 

Siegfried Niemeyer uit Osnabruck Duitsland. In 2010 en 2011 (werd hij 3de) heeft Siegfried meegedaan als deelnemer. Gepensioneerde leraar.

John Spruit uit Vriezenveen. Oud Wereldkampioen Stamppotkoken 2018, is Executive Chef Eurest Services en Interim Chef Meat John. 

Dick Noteboom uit Heerenveen, algemeen manager Greydanus.