Column: Vegetarisch erwtensoepaftreksel winnaar WK-Snertkoken

Voor mij is het onbegrijpelijk dat een snert zonder vlees als beste snert wordt gekozen op het WK-Snertkoken. Ik weet zeker dat velen, de meesten, dat met me eens zullen zijn. Dat de jury een aftreksel van erwtensoep – ik neem aan dat er wel spliterwten in de vegetarische ‘snert’ zaten – lekker vindt ruiken en smaken en bijzonder vindt kan ik nog begrijpen, maar beoordeel het dan als vegetarische soep en niet als snert.

Ik zal niet zeggen dat ik de jury van het WK Snertkoken 2025 niet serieus neem, daarom schrijf ik het maar.

Nee, in snert moet vlees. Veel vlees. Varkensvlees aan bot, spek en rookworst sowieso, het liefst nog aangevuld met verse worst en eventueel droge worst. En….de lepel moet rechtop staan in de pan! Dan spreek je in mijn ogen van echte snert. En dan pas een dag nadat het gemaakt is, want snert heet officieel pas snert als de soep één dag heeft ‘gestaan’. Toch?

Vreemd dan ook dat de jury iets heeft beoordeeld wat pas eigenlijk een dag later kan.

Ik was te laat met de inschrijving voor het WK Snert- en Stamppotkoken, maar doe binnenkort wel mee aan een kippensoepwedstrijd. Ik denk dat ik een vegetarische maak, zonder kip. Wellicht dat dit ook bijzonder is en mijn kans op de hoofdprijs vergroot.

En zo staan er nog twee kookwedstrijden in mijn agenda en ik denk dan ook dat ik op mijn tactiek ga voortborduren.

Het betreft de kookwedstrijden Boeuf Bourguignon en Foeyonghai. Het eerste gerecht maak ik zonder rundvlees en de tweede……..inderdaad, zonder ei. Ik weet, het is gedurfd.

Van een vriend kreeg ik nog advies voor de laatste wedstrijd, dat ik er beter tóch ei in kan verwerken, wil ik als winnaar de ‘gouden ei-spatel’ omhoog kunnen houden. Maar ik ben eigenwijs, net als Margreet die zich dit jaar wereldkampioen snertkoken mag noemen./AT