Economische Agenda zet in op kennis, innovatie en mkb in Groningen en Noord-Drenthe
GRONINGEN – Vandaag presenteerde kwartiermaker Jakob Klompien, in Makeport Mercurius in Stadskanaal, de concept Economische Agenda voor Groningen en Noord-Drenthe. De kern van de agenda richt zich op Groningen en Noord-Drenthe als prachtige regio waar het fijn leven, wonen en werken is. Een regio met volop werkgelegenheid, opleidingsmogelijkheden en economisch toekomstperspectief, dankzij samenwerking, zo zegt Nij Begin in het persbericht.
Het gaat om samenwerking op vele fronten: tussen regionale, landelijke en Europese bedrijven, kennisinstellingen, overheden, inwoners en maatschappelijke organisaties. De Economische Agenda jaagt die samenwerking aan, stimuleert en stelt geld beschikbaar om de regio op economisch gebied vooruit te helpen. Investeringen voor de komende dertig jaar De Economische Agenda is onderdeel van de kabinetsreac6e op de parlementaire enquête gaswinning: een Nij Begun voor Groningen en Noord-Drenthe. De agenda is een investeringskader voor dertig jaar. Voor de Economische Agenda heeft het kabinet de komende der6g jaar 100 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld, evenals een eenmalige impuls van 250 miljoen euro.
Talloze gesprekken en diverse analyses
De inhoud van de Economische Agenda komt voort uit economische onderzoek en vooral uit talloze gesprekken met inwoners, ondernemers, experts, bestuurders en ambtenaren. Online konden mensen hun mening geven in verschillende participatierondes, er waren expertsessies, grote bijeenkomsten en gesprekken met jongeren. De gesprekken met al deze mensen leverden een duidelijke rode draad op. Alle meedenkers waren het eens over het allerbelangrijkste doel van de Economische Agenda: het stimuleren van een toekomstbestendige economie in een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving. De ambitie: het toekomstbeeld van 2056 In 2056 zien we een regio met een brede welvaart, die tenminste op het landelijk gemiddelde ligt, en een hoge levensstandaard. Het is hier prettig wonen en leven. De vrijetijdseconomie is gegroeid en zorgt voor voorzieningen en banen in het landelijk gebied.
Onze regio is een internaionaal knooppunt van innovatieve bedrijven in sectoren als gezondheid, voedsel en duurzame energie. We hebben de beste campussen en de gezondheidszorg in deze regio loopt voorop: inwoners hebben letterlijk meer gezonde jaren. We eten gezond voedsel uit dit gebied. We zijn zelbewust en trots op onze regio en herkennen die waardering ook bij bezoekers.
Brede en thematische investeringen
De Economische Agenda is geen opsomming van te financieren projecten en programma’s. De agenda investeert in brede, generieke programma’s en projecten en in specifieke thema’s. Generieke investeringen zijn gericht op de aanpak van:
- Onderwijs, kennis en arbeidsmarkt, bijvoorbeeld het Masterplan Campussen en een leven lang opleiden en ontwikkelen van talent. • Ruimte voor bedrijvigheid, zoals de herstructurering van bedrijventerreinen.
- Digitalisering, zoals inzet van huidige en nieuwe digitale technologieën en digitale vaardigheden van het midden- en kleinbedrijf (mkb).
- Profileren en positioneren van de regio, met het mkb als gelijkwaardige gesprekspartner van grote bedrijven, overheden en kennisinstellingen.
De thema’s waar de Economische Agenda in investeert zijn
- Duurzame energie, met bijvoorbeeld investeringen in duurzame energiesystemen voor het regionaal bedrijfsleven, zoals het industriecluster Oost-Groningen.
- Gezondheid, zoals investeringen in medische technologie en gezondheidsdata.
- Landbouw, zoals het aanjagen van innova6e, ontwikkelen van langere en regionale waardeketens en gebruik van regionale producten.
- Industrie, onder andere investeren in de transi6e naar schone en groene industrie.
- Vrijeijdseconomie, door de sector vrijetijdseconomie ambiteus te ontwikkelen.
Bij het maken van keuzes voor investeringen vanuit de Economische Agenda is flexibiliteit essen6eel. In welke vakgebieden, sectoren en innova6es de economische groei de komende tien, twinig of zelfs derig jaar gaat plaatsvinden is immers nog niet te voorspellen. Daar houdt de Economische Agenda rekening mee, met ruimte voor investeringen in de kansrijke thema’s of sectoren van de toekomst.
Effect agenda
De Economische Agenda is er voor inwoners van Groningen en Noord-Drenthe. Zij gaan de komende derig jaar verbeteringen merken op het gebied van werkgelegenheid, mogelijkheden voor onderwijs en training, economische kansen en een nóg aantrekkelijker regio om te wonen, werken en leven.