“Klimaatverandering is geen links of rechts thema: het raakt ons allemaal”
Mees Breuker, het nieuwe raadslid voor de PvdA, hield woensdag zijn ‘maidenspeech’, de rituele eerste keer dat een raadslid het spreekgestoelte beklimt. Bij deze gelegenheid mag een raadslid ingaan op zijn persoonlijke en politieke motivatie en mag hij wat verder buiten de orde van het onderwerp gaan. Hij deed het bij het agendapunt Lokale Klimaatadaptatie Strategie. Hieronder de tekst van zijn bijdrage als opinie.
De PvdA Het Hogeland heeft al eerder aangegeven hoe belangrijk het is om na te denken over de gevolgen van klimaatverandering en hoe onze gemeente hierop moet inspelen. Vandaag wil ik extra benadrukken hoe essentieel het is om onze inwoners mee te nemen in deze strategie en in het uitvoeringsprogramma dat volgt. Alleen samen kunnen we zorgen voor een toekomstbestendige gemeente.
Ik heb de eerste twintig jaar van mijn drieëntwintigjarige leven in Den Andel gewoond en woon nu in Zuidwolde. Ik voel mij sterk verbonden met Het Hogeland, en in het bijzonder met Den Andel en omgeving. Als kind ging ik daar naar de basisschool en bracht ik mijn tijd door in de jeugdsoos. Den Andel ligt dicht bij de zeedijk, die voor ons als kinderen vooral een speelplek was. We sleeën er in de winter en ik herinner me nog goed hoe we daar eens een maansverduistering zagen. Maar diezelfde dijk, die ons zoveel plezier bracht, is er niet zomaar. Hij ligt daar om het water tegen te houden en overstromingen te voorkomen – een herinnering aan hoe kwetsbaar we als kustgemeente zijn.
In mijn werk als docent Mens en Maatschappij geef ik jaarlijks les over hoe we in dit gebied altijd hebben samengeleefd met het water. Onze voorouders bouwden wierden om droge voeten te houden bij hoog water, en deze prachtige wierdendorpen zijn nog steeds zichtbaar in ons landschap. Het heeft altijd inspanning gekost om onze gemeente leefbaar te houden – toen en nu.
De zichtbare gevolgen van klimaatverandering wereldwijd zijn voor mij een van de belangrijkste redenen geweest om lid te worden van de PvdA. We zien bosbranden van Australië tot Griekenland, smeltende ijskappen op de Noord- en Zuidpool, en steeds extremere weersomstandigheden. We moeten niet denken dat dit alleen elders gebeurt – ook wij zijn kwetsbaar. Het Hogeland is een kustgemeente en krijgt te maken met extremer weer, hogere waterstanden en langdurige droogte of juist hevige regenval. Gemeenten die nu handelen, bepalen zelf de koers in plaats van later afhankelijk te zijn van noodmaatregelen van hogere overheden.
Daarbij moeten we blijven uitgaan van het principe dat de vervuiler betaalt en dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. We moeten geen klimaatangst hebben, maar wel de urgentie voelen om actie te ondernemen. Klimaatverandering is geen links of rechts thema; het raakt ons allemaal. Daarom moeten we als gemeenteraad niet wachten, maar nu handelen. En dat begint met bewustwording onder onze inwoners. Participatie van burgers, het onderwijs en bedrijven zorgt ervoor dat maatregelen breed gedragen worden en dus effectiever zijn. We moeten niet alleen accepteren dat gedragsverandering nodig is, maar ook begrijpen waarom en daar verantwoordelijkheid voor nemen.
Op dit moment ben ik in mijn lessen met mijn tweede klassen het thema ‘milieu’ aan het afronden. We behandelen het versnelde broeikaseffect, de gevolgen daarvan en mogelijke oplossingen. Mijn ervaring is dat veel jongeren zich bewust zijn van klimaatverandering en deels van de gevolgen. Wanneer zij worden uitgedaagd om mee te denken over hoe we ons het beste kunnen aanpassen aan klimaatverandering, komen ze met verrassend creatieve ideeën. Luister ook naar de generaties van de toekomst waarvoor de strategie en de plannen uiteindelijk het meest belangrijk voor is.
Onze gemeente zet gelukkig al mooie stappen om inwoners te betrekken bij klimaatadaptatie en duurzaam leven. Dit is terug te zien op de sociale media, een manier om de inwoners te bereiken. Denk aan gratis energieadvies, de voorjaarsschoonmaak van het Lauwersmeer, deelmobiliteit in de gemeente en de klimaatburgemeester. We willen als PvdA graag enkele ideeën aandragen om de betrokkenheid bij de strategie en het uitvoeringsprogramma te vergroten. Vier punten van aandacht
Organiseer als gemeente gesprekken op scholen om met toekomstige generaties in gesprek te gaan over wat er nu al wordt gedaan om de gemeente leefbaar te houden voor hun toekomst. Organiseer natuur- en milieu educatie.
Om water te besparen: Laat inwoners hun zwembadje inleveren voor een abonnement op het zwembad. Zo geef je inwoners een zetje richting gedragsverandering op het gebied van waterbesparing.
Ook voor waterbesparing: Zet in op het gebruik van regenwater en grijs water (water dat al gebruikt is door bijvoorbeeld de douche en de wasmachine) voor het doorspoelen van het toilet. Zonde van het drinkwater.
Haal in de lente je tegels uit je tuin voor gras en ander groen, dan krijg je een extra gratis inlevermoment bij de milieustraat; vergroening.
Tot slot wil ik de andere fracties oproepen om mee te denken over hoe we onze inwoners actief kunnen betrekken bij deze strategie. Samen zorgen we ervoor dat Het Hogeland ook voor toekomstige generaties een fijne en veilige plek blijft om te wonen.
Mees Breuker