Pittige discussie over plan voor AZC in Bedum
BEDUM – Naar schatting 175 inwoners kwamen gisteren naar de informatiebijeenkomst in de Maranathakerk over het plan voor een asielzoekerscentrum in Bedum.
De kwestie in het kort. De gemeenteraad wilde in juni vorig jaar af van het gedoe met tijdelijke asielcentra. Nu eens Afghaanse vluchtelingen in kazerne bij Zoutkamp, de noodopvang bij Zoutkamp, dan weer Oekraïners, weer tijdelijke opvang in Uithuizen en Winsum en die weer verlengd moest worden. Er zou een permanente oplossing moeten komen. Wethouder Han Hefting kwam vorige week met het voorstel om te onderzoeken welke van de drielocaties in Bedum daar geschikt voor zou zijn.
Het was te verwachten dat er veel vragen waren, er onrust is ontstaan, en wantrouwen. De rode draad gisteren heet communicatie. “Waarom vrijdag de plannen bekend gemaakt en maandag deze bijeenkomt. Ik voel me overvallen,” verwoorde een vrouw het. Hefting zei op dit verwijt dat de dorpsvereniging en de gemeenteraad over het plan geïnformeerd waren en dan is het openbaar en vervolgens is het aan de media bekend gemaakt: “Je kunt het een week laten liggen of meteen contact zoeken met de inwoners. Ik heb voor het laatste gekozen.”
Veelvuldig werden persoonlijke gevolgen van een AZC ter sprake gebracht. Voor de een: “Ik heb een huis gekocht met een weids uitzicht en daar komt nu een AZC voor te staan.” Een ander punt: “De waardevermindering van de woning of de verslechtering van de directe leefomgeving door overlast van asielzoekers.” Een andere inwoner vreest de gevolgen voor zijn bedrijf dat vlak in de buurt ligt.
De veiligheid. “Kan mijn kind straks nog veilig op de fiets naar school,” bracht iemand naar voren. De overlast in het dorp in zijn algemeenheid, gewoon de criminaliteit zoals we die kennen van de opvang in Zoutkamp. Burgemeester Bolding hield de zaal voor dat bij de politie geen aangiften zijn binnen gekomen die gerelateerd zijn aan asielzoekers in Winsum en Uithuizen. Hefting hield de zaal voor dat in de dorpen Winsum en Uithuizen initiatieven van inwoners er toe hebben geleid dat ontheemden heel goed in het dorp zijn geïntegreerd. “Als dat daar zo goed gaat waarom laat je ze dan niet in Winsum?” kreeg hij als repliek.
Het wantrouwen. Er is onmiskenbaar bij een aantal mensen wantrouwen jegens het gemeentebestuur. Het is te verwoorden met de eenvoudige vraag: “Waarom krijgt Winsum het politiebureau, het gemeentehuis en allerlei andere dingen en Bedum een AZG?” Wantrouwen dat zeker wordt gevoed door een vertrouwelijk ambtelijk stuk dat op de socials rond gaat of een onderzoeksrapport van Bureau Berenschot wat gewoon een openbaar stuk is dat in de gemeenteraad aan de orde is geweest. Er zou indertijd een afspraak zijn gemaakt door de gemeente Bedum dat de instelling ’s Heerenloo er wel mocht komen in ruil voor geen AZC.
Een man staat op en zegt: “Laten we stemmen. Wie voor een AZC is moet zijn hand opsteken.” Eén vrouw verheft aarzelend een hand omhoog. Wethouder Hefting schiet even een beetje uit zijn slof. “Zo doen we dat niet. Het gemeentebestuur maakt een plan en de gemeenteraad weegt uiteindelijk alle belangen af en keurt dat al dan niet goed.” Een vrouw, aan het eind van de bijeenkomst, zegt: “Het zou goed zijn als we over een half jaar weer een bijeenkomst hebben als er meer duidelijk is en iedereen goed geïnformeerd is.” Hier is iedereen het mee eens./BM