Vlotte start Aanvullende vaste vergoeding

GRONINGEN – Sinds de Aanvullende vaste vergoeding (Avv) stap voor stap wordt open­gezet, deden al ruim 13.000 woningeigenaren een aanvraag. De meeste voorinschrijvers uit Eemsdelta, Het Hogeland, Midden-­Groningen en de gemeente Groningen hebben inmiddels toegang. De overige voor­inschrijvers krijgen in de loop van dit jaar persoonlijk bericht.

Bij de start vorig jaar hadden we bijna 40.000 voorinschrijvingen en was het onze verwachting dat we er 500 tot 1.000 per week konden openstellen. Inmiddels loopt het zo voorspoedig dat elke week zo’n 1.250 voorinschrijvers een uitnodiging krijgen om een aanvraag te doen. We startten met de gemeenten waar de impact van de aardbevingen het grootst is.

Gemak van de aanvraag

“Iedereen krijgt persoonlijk bericht als ze hun aanvraag kunnen doen. We zien dat er dan gelijk veel belangstelling is. Na openstelling hebben de meeste mensen binnen een week een aanvraag ingediend en ruim de helft doet dat zelfs al binnen een dag”, zegt programmamanager Hanneke van Daelen. “Die snelheid laat zien dat het doen van een aanvraag voor de meeste mensen gemakkelijk gaat en weinig vragen oproept.”

Eerdere vergoeding

Veel mensen weten niet precies hoeveel schade er al is vergoed op hun eigendom. Tijdens de aanvraag wordt een overzicht van alle eerder uitgekeerde schadevergoedingen getoond. Op basis van dit overzicht wordt direct een indicatie gegeven van de verwachte vergoeding.

Altijd schade-opname

Omdat het een bijna volledig geautomatiseerd proces is, is de tijd tussen aanvraag en uitbetaling kort. Op dit moment kunnen aanvragers uitgaan van gemiddeld zes à zeven weken, inclusief de verplichte schade-­opname. In het opname-rapport zijn dan alle schades vastgelegd. Mocht er ooit een nieuwe schademelding nodig zijn, dan is het duidelijk wat de nieuwe of verergerde schade is.

Aanvraag zonder voorinschrijving

We zijn dit jaar nog bezig met de afhandeling van de aanvragen van voorinschrijvers voor de Aanvullende vaste vergoeding. Gebouweigenaren die geen voorinschrijving hebben gedaan, kunnen naar verwachting vanaf eind 2025 een aanvraag indienen. Ook hiervoor stellen we gebieden stap voor stap open. We beginnen weer met de gemeenten waar de impact van de aardbevingen het grootst is.

Op www.schadedoormijnbouw.nl/fasering-avv is te volgen welke postcodes een aanvraag kunnen doen.

Oud-eigenaren

Ook oud-eigenaren van woningen kunnen in de toekomst hun eerder gemelde aardbevingsschade laten aanvullen tot tienduizend euro. Er zijn naar verwachting ruim 18.000 oud-eigenaren die hiervoor in aanmerking komen. We werken de exacte voorwaarden nog uit. Wel is duidelijk dat de oud-eigenaar zelf een besluitbrief of een vaststellingsovereenkomst moet hebben ontvangen van NAM, CVW, TCMG of IMG. Voor de aanvulling wordt gekeken wat er in totaal aan vergoedingen is uitgekeerd op dat kadastrale object.

De verwachting is dat oud-eigenaren in 2027 een aanvraag kunnen doen. Op het moment dat de Aanvullende vaste vergoeding voor oud-eigenaren beschikbaar komt, meldt de IMG dit op haar website.