Nagezonden: Grensverleggende ondernemers de strobaal op
EENRUM – Het was een drukke en inspirerende middag twee week geleden in Café Bulthuis in Eenrum. Maar liefst 34 ondernemers uit het Reitdiepgebied en de Waddenkust kwamen daar samen om hun plannen, dromen en vragen te delen met gemeenteraadsleden en de wethouders Arjen Nolles en Stefan van Keijzerswaard van gemeente Het Hogeland. De ontmoeting vond plaats in het kader van een aanpak om de Waddenkust en het Reitdiepgebied sterker te maken.
Café Bulthuis was niet toevallig gekozen als locatie. De dorpsgemeenschap zet al enkele jaren alles op alles om dit café, mede in de vorm van dorpshuis, voor het dorp Eenrum te behouden. En met succes! Namens Stichting Treffend Eenrum vertelde Tialda Haartsen over het project en de toekomstige verbouwplannen.
Tijdens korte speeddates maakten de aanwezige ondernemers kennis met elkaar én met elkaars initiatieven. De groep was te groot om iedereen hier te noemen, maar gelukkig ook opvallend divers: van agrariërs tot scheepsbouwers, natuurbeschermers en culturele makers. Zo vertelden Sjoerdje Drijfholt en Lisanne Dekker van Grounded Expedities over hun plannen voor de pas aangekochte kanocamping in Eenrum. De agrarische sector werd onder meer vertegenwoordigd door de familie Van Tilburg (Wadden Max), bloemenboerin Jantien van Leeuwen (Florentien) en Anita Jongman (Edzemaheerd). Vanuit het culturele veld sloten kunstenaar Wouter Dijk (Arthouse Studio) en Mayke Zandstra (Op Maarhuizen) aan.
Verschillende ondernemers grepen de kans aan om – staand op een strobaal – hun idee of oproep te delen met de aanwezigen. Sybolt Meindertsma, architect van speelomgevingen, hield een pleidooi voor een bredere aanpak van speelvoorzieningen in de regio. Heinz Schiller van Brood Depot sprak bevlogen over het belang van solide ondernemerschap en het bevorderen van samenwerking tussen lokale initiatieven. Het belang van ecologie als kernwaarde binnen bedrijfsvoering werd aangekaart door Quinten Messemaker, no-dig-tuinder bij De Woldtuin. Janny Kooistra van Boerennatuur vertelde over hun pilot waarin bermmaaisel wordt omgezet in hoogwaardige compost, en Waddenvisser Barbara Rodenburg bracht het initiatief voor een bewaar- en kenniscentrum voor schaaldieren, schelpdieren en zeewier in Lauwersoog onder de aandacht – én het gemis aan financiering om dit te realiseren. En dan was er nog Dik Breunis die een toelichting gaf op de landschapsvisie en projecten van ’t Wad tot stad (Landschapwerkplaats).
De middag eindigde met een informele borrel – met heerlijke hapjes van Daisy en Nikolaas van Onder d’ Molen in Mensingeweer – waarin enthousiast werd nagepraat en volop contactgegevens werden gedeeld. De conclusie was unaniem: deze toegankelijke manier van ontmoeten tussen ondernemers en gemeente vraagt om een vervolg.
Kirsten Otte (medewerker gemeente Het Hogeland)